COVID-19, boala determinata de infectarea cu SARS-CoV-2, se manifesta in prima faza ca o gripa ceva mai puternica. Da, mai dispare si gustul si mirosul si incepem sa avem probleme cu oxigenul din sange, cu respiratia, dar in mare afectiunea e asemanatoare cu o gripa sezoniera, daca nu sunt cazuri grave.
De multe ori putem confunda COVID-19 cu pneumonia. Cele doua au simptome comune, dar COVID-19 este mult mai periculos decat o pneumonie. Cum ne dam seama cand e vorba de pneumonie si cand e COVID-19?
COVID-19 este o afectiune provocata de noul coronavirus. Are multe complicatii, afecteaza si alte organe in afara de caile respiratorii si sistemul respirator. Stii ca ai COVID-19 cand ai febra mare si frisoane care nu cedeaza, cand nu mai poti respira aproape deloc, cand esti foarte obosit, cand tusesti, cand ai nas infundat si cu secretii abundente, cand ai dureri mari musculare si de cap, cand pierzi simtul si mirosul total pe termen scurt, cand apar episoade de diaree si de stare de rau accentuata.
Pneumonia afecteaza plamanii, e de natura infectioasa, e ca o inflamatie aparuta in plamani, ce impiedica respiratia corecta. La pneumonie nu poti respira corect, ai febra, dureri in piept, tusesti, ai frisoane si esti obosit. Doar in cazuri grave ajungem la spital cu pneumonie si avem nevoie de oxigen si de intubare ca sa respiram in continuare, intra si citeste mai multe sfaturi clinice medicale pe DoctorDeco.
Pneumonia este o complicatie a COVID-19, de multe ori infectia ajunge sa atace rapid plamanii si sa nu mai permita o oxigenare corecta a corpului, sa numai putem respira aproape deloc.
Ca sa stii exact ce tip de afectiune ai e nevoie de un computer tomograf si de o radiografie pulmonara. Doar asa doctorul isi poate da seama cand exista COVID-19 si pneumonie la ambii plamani in stadiu avansat, cauzata de SARS-CoV-2 sau cand e doar o „banala” pneumonie.
Putem avea si pneumonie si COVID-19 in acelasi timp. Cand infectia e puternica cu SARS-CoV-2 si sistemul imunitar e slabit din cauza unor conditii preexistente, riscul de a dezvolta pneumonie e foarte mare. Cand apare si pneumonia pe langa COVID-19 se folosesc in tratament antibiotice, steroizi antivirali, se asigura suport respirator.
Dupa o pneumonie simpla nu raman urmari la nivelul aparatului respirator, cel putin nu unele foarte grave, dar dupa COVID-19 pacientii nu pot respira corect luni intregi si au nevoie de ajutor de specialitate si de terapie.
vineri, 19 februarie 2021
Pneumonie sau COVID-19? Cum diferentiem cele doua boli?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu